Czy wiesz, jak przebiega ciekawy cykl hodowlany niedźwiedzi szarych?

Szare niedźwiedzie, podgatunek niedźwiedzi brunatnych, żyją w dużych częściach terytoriów Ameryki Północnej i są tak zwane, ponieważ mają włosy o jaśniejszych końcach niż korzeń, co sprawia wrażenie, że ich futro jest szare. Te duże zwierzęta mają jeden z najniższych wskaźników reprodukcji wśród ssaków na kontynencie amerykańskim.

Dojrzałość płciową osiągają dopiero w wieku pięciu lat, ciąża trwa dziewięć miesięcy, a po urodzeniu miotu matka spędza około dwóch lat opiekując się szczeniętami. W tym czasie samica nie krzyżuje się ponownie, a po odejściu młodych niedźwiedzi musi przejść trzy lub więcej lat bez nowego potomstwa.

Mimo to zdarzają się rzadkie chwile, kiedy skrzyżowanie kilku szarych niedźwiedzi nie powoduje zajścia w ciążę. Dzieje się tak, ponieważ akt seksualny między nimi może trwać do godziny, podczas której samica jest stale stymulowana do owulacji z powodu działania struktury u samca zwanej laską - wewnętrznej kości prącia, powszechnej u wielu gatunków ssaków. Laska szarego niedźwiedzia ma średnio 16, 5 cm długości, nie licząc otaczających go tkanek miękkich.

Laska szarego niedźwiedzia

Ale w całym tym procesie hodowli niedźwiedzi szarych najciekawsze są bez wątpienia etapy ciąży. Chociaż między kryciem a porodem istnieje dziewięciomiesięczny odstęp, szczenięta rozwijają się jedynie w macicy matki przez krótki okres, od sześciu do ośmiu tygodni.

Przeprawa odbywa się zwykle wiosną północnej półkuli, między marcem a majem. Jednak po zapłodnieniu jaja niedźwiedź może całkowicie zatrzymać rozwój wewnątrz macicy, co jest procesem zwanym późną implantacją. Następnie przez następne dwa sezony przybierze na wadze wystarczającej do przetrwania zimy w stanie hibernacji.

Po przygotowaniu nory na najzimniejszą porę roku - zwykle kopanie pod korzeniem drzewa lub odnalezienie jaskini - i przybrała wystarczającą wagę, do połowy listopada kobieta „reaktywuje” ciążę, gdy miną kolejne miesiące. trzy miesiące w letargu. Temperatura nieznacznie spada, tętno zwalnia, a ciało i płód pozostaną aktywne, zużywając jedynie rezerwy energii zawarte w dodatkowym tłuszczu zgromadzonym w ciągu ostatnich sześciu miesięcy. Co ciekawe, zwierzę nie wypróżnia się ani nie oddaje moczu w tym okresie.

Okaz szarego niedźwiedzia w okresie hibernacji, który trwa średnio od listopada do stycznia

Szczenięta w końcu rodzą się pod koniec stycznia lub na początku lutego, kiedy najgorsza zima się kończy, a wiosna znów się zbliża. Misie przychodzą na świat prawie bezwłose, ważą mniej niż funt, nie mogą otworzyć oczu i ledwo potrafią czołgać się w pobliżu ciepła matki.

Będą karmić mlekiem matki tylko do lata, kiedy uzupełnią karmienie piersią stałymi pokarmami. Prawdopodobnym powodem, dla którego niedźwiedzie przestają gestykulować, jest urodzenie ich potomstwa wczesną wiosną, co zapewnia trzy pory roku na przybranie na wadze i rozwój umiejętności polowania przed następną zimą.

To znacznie zwiększa szanse przetrwania gatunku, ponieważ nawet jeśli młode umrą - z powodu pogody lub z powodu drapieżników - samica nie będzie miała kolejnego miotu przez co najmniej trzy lata. Po dwóch latach spędzonych z matką nadszedł czas, by niedźwiedzie (teraz już nie tak małe) obrały swój własny kurs. W międzyczasie między porodem a wyjazdem zejdą z 450 gramów do około 45 funtów.

Samica szarego niedźwiedzia, której towarzyszy jej młode podczas wiosny

Każdy miot może mieć od jednego do czterech szczeniąt, ale w większości rodzą się tylko dwa. Jeśli matka i dziecko ponownie połączą się w okresie godowym lata później, będzie ich całkowicie unikać.

Dla każdego, kto ciekawi tatusia niedźwiedzia w całej tej historii, nie bierze on udziału w procesie wychowywania najmłodszych. A jeśli w okresie godowym samiec spotka samicę w towarzystwie szczeniąt, możesz spróbować ich zabić, aby ponownie przejść krzyż. Będzie bronić swoich dzieci z całej siły, a zdarzają się przypadki niedźwiedzi odstraszających samców znacznie większych od nich samych, gdy czuli, że ich młodym grożono.